Демидівський ліцей
фото гурток

Як фотографувати інтер’єр




 

Об'єктиви

Для початку необхідно підібрати спеціальні об'єктиви для зйомки інтер'єру. Як правило, при такій зйомці використовуються ширококутні об'єктиви, що дозволяють захопити більше простору. Але важливо не забувати, що ширококутні об'єктиви мають великі лінійні спотворення, тому необхідно правильно будувати простір на знімку. Можна також зробити кілька кадрів, і потім склеїти з них панораму в фотошопі або іншій програмі.

Освітлення

Велику роль при фотозйомці інтер'єру грає освітлення. Найчастіше природного освітлення буває недостатньо. Вбудований спалах так само не дозволить зробити якісні фотографії. Тому, важливо організувати додаткове освітлення.

Пам'ятайте, що при виборі освітлення необхідно враховувати його тип. Оскільки в залежності від типу освітлення потрібно у фотоапараті налаштувати правильний баланс білого, найкраще по сірій карті.

Для високої різкості і точної деталізації значення діафрагми повинно бути низьким, а чутливість (ISO) досить високою. При такій діафрагмі і штучному освітленні витримку необхідно поставити довшу. Тому  для отримання чіткого знімка, необхідно використовувати штатив.

Щоб мати основне уявлення про те, як правильно виконується інтер'єрна фотозйомка, для початку ми можемо ознайомитися з роботами професіоналів по зйомці інтер'єрів і меблів, на сайтах студій і агентств, що займаються професійною зйомкою.

І головне необхідно пам'ятати, що фотографії меблів та інтер'єру повинні бути живими, передавати теплоту, затишок і фактуру предмета.

Досить часто перед багатьма фотографами постає завдання, коли необхідно сфотографувати інтер'єр приміщення найефектніше. З подібним можуть впоратися тільки професіонали. Цікавлячись технікою фотографії подібного спрямування, прочитайте наступні поради, які допоможуть вам більш досконало оволодіти фотоапаратом.

1. Фотографуючи інтер'єр приміщення, зверніть увагу на виконання такої вимоги, як повна різкість всіх планів. Враховуючи це, при фотографії великих приміщень слід правильно вибирати площину наводки, визначаючи при цьому найбільш раціональну за формулами діаграму.

2. Виконуючи зйомку інтер'єрів, стежте за тим, щоб об'єктив знаходився на одному рівні з очима при стандартній висоті приміщення. Виключайте низьку точку зйомки. Високі приміщення слід знімати з найвищих точок, наприклад зі столу.

Касета, що містить світлочутливий матеріал повинна знаходитися у вертикальному положенні, в іншому випадку фотографовані стіни почнуть роз'їжджатися або ж нахилятися. Якщо вам потрібно отримати всі деталі інтер'єру, після точного наведення на різкість об'єктив слід диафрагмированного до найменшого чинного отвори і експонувати.

У період витримки, фотограф, які одягнений в темний, послідовно виконує освітлення частин приміщення лампою рефлектора. Тут потрібно виключити потрапляння в об'єктив прямих променів від джерела світла. Подібний прийом вимагає від фотографа тривалої витримки, яка може досягати однієї години.

У випадку в момент зйомки інтер'єру приміщення в знімок включається вікно, що досить сильно збільшує інтервал яскравості, потрібно виконувати підсвічування перекальной або де імпульсною лампою, в іншому випадку вікно вийде невиразним.

Для фотозйомки інтер'єрів ще чимало важливе значення має вибір точки зйомки. Одне і теж приміщення, зняте з різних точок, буде по-різному передаватися на фотоизображении. Вибір знімальному позиції залежить від задуму фотографа і розмірів приміщення. (РІС)

При фотографуванні інтер'єрів, приміщення може бути показано на знімку документально, коли передані всі деталі обладнання та оздоблення, і як художній твір, створене за законами краси.

Якість зображення при фотозйомці інтер'єру залежить також і від освітлення. Освітлення всередині приміщення створює певний характер фотографії, акцентує увагу глядача на сюжетно важливої ??частини зображення, врівноважує світлі і темні ділянки в кадрі.

Інтер'єрна фотозйомка має дві основні методології - з підсвічуванням додатковими джерелами світла, або з цифровим монтажем багатьох однакових кадрів з різною експозицією. І та і інша методика має на меті прояв деталей в тінях, що дуже важливо для інтер'єрів з високою контрастністю.

Інтер'єрную фотозйомку можна зарахувати до спеціалізованої фотографії. Що стосується часу, то на зйомку одного інтер'єру в залежності від складності, може знадобитися від 10-15 хвилин до декількох годин.

Найчастіше при інтер'єрної фотозйомці застосовується штатив, однак для отримання оригінальних ракурсів підчас бажано фотографувати, тримаючи камеру в руках.

Точно відрегулювати штатив за рівнем бажано безпосередньо перед зйомкою - це забезпечить точність передачі ліній і кутів (вони не будуть виглядати «заваленими»). Якщо приміщення просторе, то переважно знімати з дальньої дистанції. Потрібно пам'ятати, що об'єктив з фокусною відстанню менше 50 мм для інтер'єрної фотозйомки малопридатний.

Інтер'єрну фотозйомку не назвеш простий - вона потребує чимало ревності і технічних навичок.

Додаткове освітлення при зйомці інтер'єрів. Для фотозйомки НЕ підсвіченого зовсім або слабо підсвіченого інтер'єру потрібно додаткове світло. У найпростішому випадку це спалаху потужністю по 500 Дж кожна (достатньо трьох). Намагаючись досягти рівномірної освітленості знімається простору, фотографи використовують студійне устаткування (софт бокси, спеціальні парасольки і т.д.).

При підсвічуванні також дуже важливо уникнути відблисків. Пам'ятайте, що відбите зображення виникає на будь-якій гладкій поверхні - при високій освітленості це дуже помітно. Відблиски можуть з'явитися на поліровці меблів, вікнах, паркетній підлозі і.д. Залишається два виходи: «чиста зйомка» або правка в цифровому редакторі на ПК. Поняття «чиста зйомка» в основному поширене серед бувалих фотографів, не знайомих з нововведеннями комп'ютерних технологій. Ті, хто почав освоювати фотографію недавно, навпаки віддають перевагу цифровій обробці знімків (Photoshop та інші редактори). Але все-таки бажано фотографувати «чисто», не сподіваючись на цифрову обробку на ПК. Фотографувати, продумуючи кожен кадр, немов фотоапарат, який тримаєте в руках, може без «перезарядки» зробити 36 знімків, а не кілька сотень. При фотографуванні головний упор слід робити не на кількості - «наклацать» багато кадрів «цифровиком» простіше простого, але тільки чи буде сенс хоча б в одному з них.

 

Якщо знімати інтер'єр, застосовуючи імпульсні світлові джерела, зображення буде рівним і з високою деталізацією. Коли в приміщенні присутні вбудовані лампочки і люстри, витримку має сенс ставити довшою, наприклад, 130. При цьому світло ламп розжарювання зіллється з тим, що згенерували спалаху. У підсумку знімок буде природним через появу жовтуватих областей світлового потоку від люстр - вони додадуть фотографії об'ємності.

 

Інтер'єрна фотозйомка з використанням постійних світлових джерел багатьма фотографами-фахівцями вважається самою захоплюючою. Таку фотозйомку без перебільшень можна назвати творчою, і той, хто її володіє - свого роду художник по світлу. Світлове оформлення тут вкрай важливо, тому професіонали застосовують не менше 5-ти джерел світла. Один прилад використовують для «заповнює» світла, інші створюють бажану світлову картину. Наприклад, щоб підсвітити невеликі деталі прилади можуть бути розташовані під столом або за іншими меблями. Таким чином, за допомогою плям світла увагу глядача можна зосередити на бажаних предметах інтер'єру. Наприклад, на вазі, яку поставили на стіл, або на лежать на тумбочці журналах.

 

У результаті інтер'єр в цілому виглядає, немов у напівтемряві, а акцентіруемие предмети, виділені світловими плямами, як би наближені до глядача. Таке фото можна назвати гламурним. Однак якщо клієнт замовляє технічну фотозйомку, в якій важливо передати пропорції всіх предметів і їх кількість, такий стиль буде явно не доречний. Найчастіше замовляють фотозйомку клієнти просять зробити її за принципом: «скрізь світло затишно і тепло». При цьому освітлення із застосуванням постійних джерел світла як не можна краще демонструє особливості інтер'єру і його неповторність. Знімки тих, хто працює з постійними світловими джерелами повторити не так просто, хоча я, як початківець фотограф так не вважаю.

 

Процес професійного фотографування інтер'єру складається з декількох етапів:

 

Вибір точки зйомки, установка професійного обладнання (штатива, фотокамери, відбивачів та ін.)

 

Виявлення домінанти інтер'єру, складання кадру з урахуванням виграшного розташування об'єкта. Побудова першого плану, який створить інтерес глядача до знімка, коротко окреслить його інформаційну складову.

 

Розстановка штучних джерел світла.

 

У кожному приміщенні освітлення інтер'єру підбирається індивідуально, залежно від призначення і характеру фотозйомки, а так само з урахуванням додаткових локальних джерел.

 

Фотозйомка окремих предметів інтер'єру. Так само можливе включення в кадр людської фігури, наприклад, господаря будинку

 

Багатоступінчастість процесу, вигостреного до майстерності, дає саме той якісний результат, який вам необхідний. У кадрі, зробленому професійним фотографом, простір розширюється, фактура предметів відчутна, а багатство колірних відтінків і контрастів працює виключно на ефектність і естетизм кімнати. Будь-який інтер'єр може стати мистецтвом під знаком якості і стилю.

 

ukrbukva.net



Обновлен 26 мар 2017. Создан 22 мар 2017